Een workshop vol inspiratie en ideeën om op een andere manier te kijken naar een sollicitant. Zo benut je pas écht het ‘andere’ potentieel.
Een prachtig CV maar het gesprek verloopt niet goed. Een zachte handdruk, veel wegkijken, een zachte stem, geen vragen stellen, ronduit zeggen dat hij/ zij veel wilt verdienen, geen goede voorbeelden kunnen geven die matchen met de vereiste competenties. Afwachtend en bescheiden.
Als adviseur wil je geen onderscheid maken, sterker nog je wilt het diversiteitsbeleid van de organisatie waarborgen, maar hoe doe je dat als iemand niet in het plaatje past?
Wanneer je écht gebruik wil maken van het beschikbare gemêleerde arbeidspotentieel is het verstandig om anders te leren kijken naar wat je ziet. Het scheelt wanneer je kennis hebt van andere culturen of andere manieren van communiceren. En het scheelt ook wanneer jij je realiseert dat jouw eigen referentiekader ook cultureel bepaald is.
‘Informatie is kennis en kennis is…
…medebepalend voor de manier waarop je naar iemand kijkt.’
We weten inmiddels dat het vermijden van oogcontact in Islamitische culturen juist een manier is om respect te tonen aan de gesprekspartner. Dat ‘slappe handje’ betekent niet dat de sollicitant een slap karakter heeft, maar is in verschillende culturen gebruikelijk en wordt ervaren als beleefd. Een stevige handdruk wordt juist ervaren als agressief of vertaald als iemand die dominant is of wil zijn.
Een afwachtende opstelling komt voort uit het feit dat sollicitanten met een niet Nederlandse achtergrond vaak van huis uit meekrijgen dat je respect moet hebben voor autoriteit, je meerdere of oudere collega. Wanneer je meerdere zegt dat het A is, terwijl jij weet dat het B moet zijn, ga je hier niet tegenin. Je vraagt ook niet om uitleg of verduidelijking, want natuurlijk is je meerdere duidelijk genoeg; je wilt hem niet het gevoel geven dat hij niet goed kan uitleggen. Je wilt hem geen gezichtsverlies bezorgen.
Wil je meer informatie of oefenen met bovengenoemde onderwerpen? ‘Anders leren kijken’ is de workshop waarin je leert op een andere manier te kijken naar de sollicitant met een niet Nederlandse achtergrond. Toepassen van het diversiteitsbeleid blijkt in de praktijk weerbarstiger dan verwacht.
Duur: 1 dag, van 09.30 tot 16.30
Aantal deelnemers: maximaal 8
Locatie: Hoofddorp
Kosten: € 250,- (inclusief lunch, koffie etc.)
Meer weten? Stuur een e-mail naar: patcons@pattiruhu.nl